Tarkistuta katto kerran vuodessa

Oppaat

Keväisin sulava lumi, syksyisen ruskan jälkeen putoavat lehdet, runsaslumiset talvet ja kesällä hellivä lämpö, ovat katoillemme ankara koetus.

Suomessa on onneksemme neljä vuodenaikaa ja niistä me pohjolan asukkaat pidämme. Keväisin sulava lumi, syksyisen ruskan jälkeen putoavat lehdet, runsaslumiset talvet ja kesällä hellivä lämpö, ovat kuitenkin katoillemme ankara koetus. Siksi on tärkeää, että katto tarkastetaan ainakin kerran vuodessa.

1. Läpiviennit

Vesikaton läpi on ollut tarpeen tehdä läpivientejä ilmastointikanavia, antenneja, tai vaikkapa savuhormia varten. Läpiviennit ovat kuitenkin aina riskitekijöitä, ja niitä tulisi tarkkailla säännöllisesti. Vuosien varrella on käytetty erilaisia tekniikoita ja materiaaleja niiden tiivistämiseen, jotka eivät ole kestäneet aikaa.

2. Aluskate

Varsinaisen vesikatteen alla tulisi olla ehjä aluskate. Niitä on alettu käyttää vasta 80-luvulta lähtien, joten sitä aikaisemmissa rakennuksissa ne ovat harvinaisia. Sen tehtävä on ohjata katon alapinnalle tiivistyvä vesi turvallisesti räystäälle, jotta eristeet ja rakenteet pysyisivät kuivina. Valitettavasti jossain vaiheessa on käytetty myös muovisia aluskatteita. Ne eivät hengitä ja ovat yleensä ajan myötä rapistuneet.

3. Tuuletus.

Vanhoissa katoissa on usein puutteellinen tuuletus, joka tarkoittaa, että yläpohjan kosteus ei pääse haihtumaan, vaan jää katon rakenteisiin. Tämä johtaa helposti sisäilman laadun heikkenemiseen ja rakenteiden vaurioitumiseen.

4. Vuodot

Katto alkaa usein vuotaa huomaamattomasti. Tarkista siksi liitoskohtien, läpivientien ja naulanreikien kohdalta, ettei niissä ole vuotoja. Läpi pääsevä vesi kostuttaa rakenteita ja johtaa muihin vaurioihin.

5. Elinkaari

Kuten alussa totesimme, meille mieluisat neljä vuodenaikaa ovat katoillemme ankara koettelemus. Lämpötilojen ja kosteuden vaihdellessa, pintamateriaali voi alkaa hilseillä, metalli ruostua, ja tiilikatossa tiilet lohkeilla. Yleisesti voidaan ajatella, että katto kestää noin 25 vuotta, mutta tämä vaihtelee suuresti valittujen materiaalien, tehtyjen huoltotoimenpiteiden ja alkuperäisen rakentamisen laadun mukaan.

Meille on tärkeää, että kotisi suojana oleva katto pysyy hyvässä kunnossa. Jos epäilet sen kuntoa, ota yhteyttä, autamme sinua.